петък, 18 декември 2009 г.

"ПРЕЗАРЕЖДАНЕ - BG"

На 14.12.2009г. в "Бяла зона - Студио", което е част от проект "Бяла зона" ще бъде подредена изложбата "Презареждане BG". Галеристът Александър Димитров е инициатор на идеята, а на експозицията ще бъдат представени художниците Иван Стойчев, Иван Узунов и Григор Малинов. Обединяващо за авторите, освен дългогодишното приятелство, е и принадлежността им към една и съща културна среда. Характерен факт е, че от близо десет години тримата живеят и работят в Съединените Щати.

Иван Узунов е представен с няколко голямоформатни платна и серия литографии. Творчеството на автора, както той сам го определя, е изследователски експеримент в контекста на безкрайността. Безкрайност в аспекта на търсенето и задаването на въпроси, а не стремежът към отговори. Художникът си служи с класическите изразни средства на живописта и графиката, често съчетавани с алтернативни материали като глина, керамика, ръжда и восък.

Иван Стойчев ще покаже живопис, характеризираща концептуалните му търсения през последните години. Авторът е със сериозна биография, започваща още от стедентските му години и много специфичен стил на изразяване. Той по свой начин фиксира безкрайността като крайъгълен камък и възможност чрез изкуството въпросите и отговорите да се превърнат в едно неделимо цяло.

Григор Малинов може да бъде видян както с творби, създадени през последното лято, така и с едни от най ранните му платна. Характерното в картините му е чувството за цвят, онова безгранично усещане за свобода, внушено и изразено чрез цветове и нюанси. Специфично за автора е позитивистичното и четливо сюжетно послание.

Изложбата е част от намерението на галерия "Бяла зона" да популяризира творчеството на български творци, живеещи зад граница, превръщайки приятелски настроената среда на родното място в зона за презареждане. Експозициета ще бъде на разположение на ценителите на изобразителното изкуство до 23.01.2010г.